Morsan på laddning

Mini tycker att det är svårt att förstå varför hon skall låta bli att prata med Morsan när hon vilar eller pratar i telefon. Hon tycker också att det är svårt att förstå varför hon skall lägga sig en viss tid för att Morsan skall få sova tillräckligt länge. Morsan är ju trött ändå? Det spelar väl ingen roll om hon har fått sova åtta timmar i stället för fyra? -Om syrran får ett tvåtimmarsutbrott är ju i alla fall Morsan trött efteråt? Då kan väl Mini lika gärna vara vaken sent? Eller?


Kära Mini.


Du kan tänka dig Morsan som en mobil som behöver laddas för att funka.
Ju mindre laddning desto mindre surf. Fyra timmars laddning räcker inte lika långt som åtta. Efter fyra timmar är Morsan-mobilen bara på 50% och syrrans utbrott tar antagligen slut på dessa. För ju tyngre filer som skall köras desto mer drar det på batteriet och ett långt utbrott är en rätt tung fil. Åtta timmars laddning gör däremot morsan laddad till 100% och efter syrrans utbrott finns 50% kvar som räcker till dig!

Men det är ju inte ditt fel att syrrans utbrott drar så mycket på Morsans batteri!? Varför skall du behöva se till att Morsan har extra laddning? Om syrran inte fick de där utbrotten skulle ju laddningen räcka ändå!?

Sant. Men vissa saker kan man inte påverka. Det finns program i en mobiltelefon som man inte kan välja att ta bort. De måste finnas där och de drar på batteriet. När du har laddat din mobil drar de där programmen på ditt batteri och den batteritid du får över är den du kan använda till att surfa. Det är samma sak med Morsan.

När morsan vilar en stund är det antagligen så att hon håller på att "ladda ur" och behöver fylla på några procent. Om du pratar med morsan när hon vilar är det som att dra ur kontakten till laddaren hela tiden. Då spelar det ingen roll hur länge hon "legat på laddning" eftersom du dragit ur och satt i laddaren hela tiden. Det blir inte många procent av det.


Alltså: Det spelar visst roll vad du gör! Du har makt att påverka hur mycket Morsan orkar när du behöver henne! Visst är det toppen!