Städspel för hela familjen

Tina Wiman som har sidan M som i underbar har gjort ett städspel som är helt genialiskt! 
Alla i familjen deltar och drar en efter en ett kort med en enkel städuppgift som denna person utför. På vissa kort står det i stället att man skall ta en godis eller något annat gott. Detta gäller då för samtliga deltagare. Jag tycker att den här idén är helt underbar. Alla hjälps åt och städningen förvandlas till ett trevligt umgänge! Godsakerna blir inte belöningar för utförd uppgift utan en bonus till alla som skapar spänning och motivation.
Jag behövde dock en annan variant av städspelet för att det skulle fungera hemma hos oss. Hem har ju olika saker och olika områden att städa - Barnen som bor i hemmen har olika förmågor och familjerna har olika behov.

 
Vårt städspel behövde anpassas efter hur vårt hem ser ut och det behövde också innehålla mer spänning och fler moment. Dessutom ville jag att det skulle vara ännu mer slumpartat än när man drar ett kort. Jag valde därför tärningar. För att få plats med bilder på tärningarna behövde jag ha ganska stora tärningar. Dessutom ville jag att de skulle vara i olika färger för att symbolisera olika kategorier. Sagt och gjort, jag smög ned på nedervåningen och plockade åt mig några träklossar ur yngsta barnets klosslåda. Det blev utmärkta tärningar. Godis på vardagar är inte tillåtet hemma hos oss så jag skapade begreppet städkarameller. Det är halstabletter som barnen gillar. Även om inte de heller är nyttiga har jag i alla fall inte frångått själva godisregeln... 
 
Så här ser reglerna för vårat städspel ut:

 

 

STÄDSPELET
 

Spelet där alla är vinnare!

Regler:

Deltagarna väljer om äldst eller yngst skall börja.

Spelaren slår färgtärningen och därefter den stora tärning som har den färg hen fått. Om det blir silver får spelaren själv välja vilken stor tärning hen skall slå med. Därefter slår spelaren den stora tärningen och får på så sätt en städuppgift som skall utföras endast av den spelare som slagit tärningen.
Är spelaren ett barn som behöver lite hjälp för att kunna utföra uppgiften går detta bra. 
Utförligare förklaringar till bilderna finns i tillhörande häfte.

På den blå tärningen finns ett alternativ med två tärningar på. Denna betyder att spelaren får slå om färgtärningen igen för ett nytt alternativ.

Den träfärgade stora tärningen har inga städuppgifter utan uppmanar i stället spelaren att äta eller dricka något gott. När en spelare får slå denna tärning gäller den för alla deltagarna. Det innebär att om en spelare t.ex. får ”ät popcorn” så får alla deltagare äta popcorn. Därefter fortsätter spelet.

Spelet pågår tills alla spelarna fått göra en uppgift för varje tärning. När en spelare gjort en uppgift tillhörande en viss färg får denna spelare placera en färgbricka på sin remsa. Alla spelare deltar tills alla spelare fyllt sin remsa med färgbrickor. Får man en färg man redan haft gör man uppgiften ändå.

Spelet kan i stället pågå en viss bestämd tid som deltagarna kommit överens om.

Städspelet i original så som Tina Wiman har skapat det hittar du här

Tina har också skapat en webbversion av spelet där du kan klicka för att få en ny uppgift direkt på skärmen. Du hittar det här.