Skydd och gränser

Mini är ledsen. Bästis och Polarn har inte varit särskilt snälla på sista tiden. Mini känner sig utnyttjad.
Morsan ser hur Mini ger sin lojalitet och vänder ut och in på sig själv för att bli godkänd, omtyckt och slippa vara ensam. Det är svårt för Mini att sätta gränser om sig själv och hon blir sårad gång på gång.
Integritet och självrespekt är svåra begrepp. Hur pratar man om det?

 

Mini är väldigt intresserad av pengar…
 

”Om du går runt med alla dina pengar i plånboken är det lätt att de tar slut – eller hur? Det är bara någon glass här och några tuggummin där och kanske en snygg topp… Kanske vill kompisen också ha en glass och visst måste man vara snäll och bjuda. Och har man riktig otur kan man råka ut för ficktjuvar och så vips är alla pengarna borta!
Vill man vara säker på att det finns en viss summa kvar kan man sätta in den på banken. Där stannar den tryggt även om pengarna i plånboken tar slut.
Så här kan man tänka kring relationer också. I den bästa av världar har man naturligtvis bara relationer som är goda och ger en massor! Har man människor omkring sig som behandlar en med kärlek och respekt behöver man inte skydda sig. Men när man märker att de man har omkring sig liksom har kommit att bli som känslomässiga ficktjuvar – ja då gör man klokt i att sätta in lite på banken! I valvet kan man lägga t.ex. hemligheter som vem man är kär i, att man innerst inne fortfarande tycker det är kul att leka med dockskåpet eller kanske bara en känsla eller handling som man vill spara åt någon annan som är snällare mot en.
I verkligheten kan man förstås inte låsa in känslor, förtroenden och handlingar. Men man kan tänka sig att man har ett litet bankvalv inombords där man sparar sådant som man vill skydda. Det kan hjälpa en att inte lämna ut sig helt till människor som inte tar hand om det man ger dem.”

 

Det tar tid för Mini att bygga upp sitt valv – men det viktigaste är att hon kommer på att det är möjligt!