Spilltid

Tiden räcker inte till. Om du ritar nu hinner du inte äta. Tid tar slut.
Ibland hjälper varken timstock, timglas, sigvarttavla, vanlig klocka eller egenbyggd specialklocka. Problemet är inte att det inte går att se var i tiden man befinner sig. Problemet är att man inte får grepp om själva det faktum att tid är något som finns i massor men att man ändå liksom har mätt upp en viss mängd som skall fördelas. Och sen är den portionen tid slut. Dessutom är det extra knepigt att tiden liksom inte går att pausa när man "skall bara"...

Vatten finns det mycket av (i vår del av världen). Men man kan också mäta upp en viss mängd vatten som sedan skall fördelas. Jag klippte sönder tre petflaskor och skapade en tidspillare. 
 
Vattnet färgade jag med en klick vattenfärg så att det skulle gå att se tydligt. Två av flaskorna klippte jag av överdelen på och placerade markeringar utanpå. En flaska för "måsten" - i det här fallet morgonrutiner, och en flaska för "annat" - i det här fallet ipad, klossar, pennor och ritblock. Den tredje flaskan stack jag ett litet hål i botten på och vände uppochned.
 
Den här Minin frångick gärna sina morgonrutiner för att leka och kunde inte förstå att hon inte hann göra detta och ändå ha tid kvar till sina rutiner innan det var dags att gå till skolan. Med hjälp av tidspillaren experimenterade vi med vad som händer. 
I den uppochned-vända flaskan mätte vi upp precis så mycket "tid" (d.v.s. rosa vatten) som vi hade på morgonen - tid som skulle räcka till morgonrutinerna plus lite marginal. Därefter sade vi "klara, färdiga, gå!" och vände flaskan rätt. Genast började vattnet rinna ("tiden går!!!"). Vi höll den över flaskan med morgonrutiner och lät vattnet stiga. Men så provade vi vad som händer när man kommer på att man inte alls vill göra rutinerna precis just nu utan hellre vill leka en stund. Då fick vi hålla den läckande flaskan ovanför "lek-flaskan" i stället. När vi sedan återgick till rutinerna räckte inte vattnet till allt som skulle göras! Det tog slut! Vi provade igen och funderade på om man kanske bara kunde "pausa" men vattnet läckte hela tiden... Mini var förundrad.
Även om man försökte hålla för hålet läckte det liksom ut på sidorna och så fort man inte höll den ovanför "rutin-flaskan" så spillde man tid och så räckte den inte till. Och inte nog med att tiden blev något mer begriplig - vi hade väldigt roligt tillsammans när vi experimenterade också! :)