Motivera till skolämnen

Jag har haft många elever som sagt det. Jag sade det till och med själv en gång i tiden:
"Men varför skall jag lära mig detta? vad skall jag ha det här till?"
Och när man ger ett exempel:
"Men jag skall ju bli popstjärna/djurskötare/pilot/hockeyproffs så jag behöver inte det där!"
 
Jag hade en gång en kollega, en mattelärare som var fantastisk på att fånga sina totalt matte-ointresserade elevers intresse. Han använde sig av deras största intresse och kopplade matten till det. Det var hyfsat enkelt i det här fallet eftersom klassen han hade var en profilklass där alla eleverna delade samma intresse men ändå. Den här läraren fick sina elever intresserade och motiverade. Han var mycket omtyckt. 
 
En lärare som jag själv hade var ovanligt lyhörd och pedagogisk. När jag inte på något sätt kunde ta till mig ämnet geografi som var oerhört abstrakt för mig kom han en dag med hinkar med gips och lät oss skapa landskapet med händerna. Jag som älskade att arbeta med lera blev entusiastisk och gick in för det där gipsarbetet med hela min själ. Dessutom lärde jag mig blixtsnabbt geografi eftersom jag var motiverad och dessutom fick känna landskapet med mina egna händer.
 
Ibland kanske det är hemma vid middagsbordet eller läxorna som frågan kommer. Det är inte säkert att man måste modifiera hela lektionen, hela materialet till specialintresset - även om det är detta som behövs ibland. En Mini jag hjälpte med skolarbete hade som framtidsdröm att åka till England och jobba som barnskötare. Jag skissade lite snabbt på varför hon skulle kunna tänkas läsa de ämnen hon gjorde:
 

Engelska:

Kunna språket i landet

Matematik:

Kunna räkna ut valuta, lön och andra inkomster och utgifter som anställd i utlandet.

Svenska:

Det är lättare att lära sig engelska om man kan grunderna i t.ex. svensk grammatik.

Idrott:

Med bra kondition orkar man bättre springa runt och leka med barnen. Att kunna lite bollsporter och andra aktiviteter är ofta ett bra sätt att umgås med barnen och skapa kontakt.

Musik:

Om man har lite koll på musik kan man sjunga och spela med barnen. Kunskaper i estetiska ämnen är ofta efterfrågat när man skall arbeta med barn. Det kan göra det lättare att få jobb.

 

Jag är övertygad om att det alltid går att hitta kopplingar till ett intresse. Det kanske inte blir en sådan "happy ending" som i historien med mig och geografin, men i alla fall mer begripligt och meningsfullt än innan.