Hemgjord flanotavla

Kardborrar är vanliga när det kommer till scheman. Fördelen med dem är att de sitter fast bra, särskilt om man behöver ha portabla scheman. Men det kan också vara knepigt att dra bort bilderna och många högkänsliga personer har svårt för det ljud som kardborrarna åstadkommer när man drar bort dem.
 
Magneter kan vara svåra att pilla bort, magnettejp är dyrt och en magnetisk tavla är nästan omöjlig att kapa till rätt storlek och form.
 
Den ljudlösa flanotavlan, eller flanellografen kan då vara ett alternativ. Många av oss föräldrar som är födda före åttiotalet minns dessa tavlor från klassrummen där de ofta förekom i form av kartor eller liknande. Men en flanotavla är dyr att köpa och även den speciella kartong som skall användas kostar en hel del.
Då kan det vara ett alternativ att skapa en själv! 
Själva tavlan fixar du lätt med hjälp av en bit fleecetyg. Jag använde en billig tavelram, klippte en bit fleece från en kasserad filt och limmade direkt på kartongen till ramen. Glaset behövs inte. 
Sedan använder du de bilder du vill, färdiga eller egenritade, i styvt papper eller laminerade. På baksidan av bilderna limmar du en bit av en baby-tvättlapp i skumgummi. Dessa gula, tunna skumtvättlappar hittar du för en billig peng i mataffären eller på apoteket och det är MÅNGA i paketet! 
En variant är att limma kartongen/pappret direkt på en tvättlapp och därefter klippa så slipper du limma på varje bild.
Jag har valt att inte laminera så att jag kan ha några tomma lappar där jag snabbt kan rita och skriva sådant som kommer upp.
 
Med hjälp av skumtvättlapparna fäster bilderna på fleecetyget, är lätta att ta bort och låter inte alls. Hela paketet går dessutom inte på mer än några tior.