Bilunderhållning

I semestertider är det många som är ute och åker bil långt med sina barn. De flesta barn tycker att det är tråkigt att åka bil länge och somliga barn har svårare än andra att hålla ut. Här kommer mina tips på underhållning i bilen!
 
1. Ipad eller annan surfplatta (om man har - vi har lånat förut innan vi köpte egna)
 
2. Bärbar DVD-spelare och några nya filmer som barnen inte sett ännu
 
3. Målarbok eller pysselbok och vässbara färgpennor + vässare
 
4. Musik och/eller sagor på mobil eller mp3 + hörlurar
 
5. Tidningar eller småböcker t.ex. pixiböcker
 
6. Pysselkort/ritkort: Säljs i bokhandeln och är etthundra återanvändningsbara kort med ett pyssel på varje sida. Bra om man har mer än ett barn i bilen eftersom man kan dela ut kort till flera. Whiteboardpenna medföljer i förpackningen. Köp några extra ifall det är flera som skall pyssla.
 
7. Sångkort. Klistra in ett antal clipartbilder i ett dokument och skriv ut. Laminera och klipp i små kort och stoppa i en burk. Dela ut ett kort i taget till en passagerare och turas om. Den som får kortet tittar på bilden och försöker komma på en sång som alla sjunger tillsammans. T.ex. ett kort med en bild av en stjärna - "Blinka lilla stjärna".
 
8. Piprensare. Köp många vita piprensare i en tobakshandel eller lite färre och längre färgglada i en hobbyaffär. Perfekt att böja till roliga figurer och lätt att räta ut och återanvända många gånger.
 
9. Magnetlek. Köp eller skapa själv med magnettavla och magnetiska figurer. Bra att leka med eftersom de inte ramlar lika lätt som andra småprylar.
 
10. Evighetsrittavla. Perfekt för de som annars lockas att rita på kläder, stolsklädsel och annat i bilen. 
 
11. Hålplatta med färgglada pluppar. Lätt att skapa med och plupparna sitter fast bra på hålplattan. Har man bara plupparna kan man ha en vanlig glasslåda att förvara dem i och göra många små hål i locket som man kan sticka i dem i.
 
12. Spel med magnetisk spelplan och magnetiska spelpjäser t.ex. fiaspel.
 
13. Sist men inte minst - en hemlig låda! Ta med en microburk eller en liten påse med några småsaker i som barnet/barnen inte sett förut. Perfekt att plocka fram och överraska med när tålamodet tryter och kan rädda de sista milen innan nästa rastplats dyker upp. Saker som jag haft i hemliga lådan är t.ex: Små plasttroll, ett litet kulspel där man skall få i en liten kula i rätt hål, en liten figur med böjbara armar och ben (i gummiklädd ståltråd) m.m. 
 
Vad är DITT bästa tips för barn i bil? Dela med dig! :)