Ingen framförhållning

Mini har autism. Människor omkring henne blir ofta frustrerade över att hon inte har någon som helst framförhållning. Hon tänker liksom aldrig längre än till just här och nu i sin planering. Att försöka få Mini att redan vid tretiden svara på vad hon vill ha till middag resulterar till exempel bara i förvirring. Hon kan inte tänka på det nu för det där är ju inte förrän senare och hon är inte alls hungrig nu! Det gör det lite svårt att planera så att det blir bra för Mini. Man behöver ju handla och laga maten innan det är dags att äta den. Även på lång sikt blir det väldigt svårt för Mini att se framåt. Även om hon rent teoretiskt förstår att skola är något man går i för att lära sig saker man behöver kunna när man blir äldre, är upplevelsen precis här och nu så väldigt mycket mer påtaglig. Det känns totalt meningslöst för Mini att räkna mattetal, plugga engelska glosor och läsa om europas floder så hon försöker på alla sätt att slippa. 

När hon är hungrig däremot, då vill hon ha mat genast och det skall vara precis det hon är sugen på just då. När hon vill räkna ut hur mycket pengar hon behöver för att kunna köpa något i dataspelet, då vill hon ställa upp additionen! Och när en ny säsong av favoritserien släpps men inte finns på Svenska ännu vill hon absolut kunna Engelska genast.

För Morsan och resten av omgivningen verkar Mini lite bortskämd. Så här fungerar det ju inte i livet. Man behöver tänka i förväg. Man behöver se till att det man skall äta finns hemma, man behöver tänka ut vilken tid man måste gå upp för att hinna i tid till det man skall göra och man behöver gå i skolan så att man har kunskap när den behövs. 

Men Mini är inte bortskämd. Hon kan bara inte uppfatta kopplingen förrän behovet är synligt för henne. När Morsan vill att Mini skall svara på vad hon vill äta om tre timmar blir det för Mini som att bli ombedd att släcka en eld som inte har uppstått än. Och när Morsan häpnar över den intensitet som Mini plötsligt räknar addition med när hon vill köpa något är det helt enkelt bara så att branden faktiskt har uppstått och det har blivit självklart för Mini att släcka den. Man skulle lätt kunna gå i fällan att hävda att det handlar om motivation. Men faktum är att det för Mini handlar mest om bristande föreställningsförmåga. Det är helt enkelt för svårt för henne att göra något i förebyggande syfte eftersom hon har svårt att föreställa sig ett framtida behov.


Du missar väl inte BOKEN Kaosteknik som kommer ut inom kort!? Håll utkik!