Simsalabim!

I många olika sammanhang upplever jag att det ofta saknas lite simsalabim.
Jag ska försöka förklara hur jag menar:
 
Typen, som jobbar på ett LSS-boende, lyckas alltid få Donna att städa medan de andra i personalen inte får henne att delta i städningen över huvud taget. Kollegorna är glada att Typen lyckas, men säger att Donna inte vill städa med dem. En del tycker att Donna är bekväm, en del menar att hon faktiskt har ett eget val och har rätt att säga nej, medan andra helt enkelt konstaterar att det nog har att göra med vem det är som hjälper henne.
 
Fröken, som jobbar i en grundskola, lyckas få hela klassen att lyssna uppmärksamt och genomföra sina uppgifter utan att det blir stökigt på lektionerna. Hennes kollega Majjen, upplever att samma klass är ofokuserad, att många springer omkring och att det är svårt att få dem att göra det de skall. Majjen mailar elevernas föräldrar och påminner om vikten av att prata med barnen hemma om hur viktigt det är att sitta stilla och lyssna i skolan.
 
Farsan, som har fyra barn med npf-diagnoser, får alltid veta av barnen när något har hänt medan hans exfru - Morsan - inte får veta något alls av barnen som mest stänger in sig och spelar dataspel när de är hos henne. Morsan är frustrerad och det blir en del tjafs - både mellan henne och barnen och mellan henne och Farsan.
 
Ni vet när någon på en tillställning plötsligt visar ett trolleritrick? Ett riktigt skickligt sådant, som får en att imponeras och undra hur sjutton det där egentligen gick till?
 
Tänk om Typens kollegor, Majjen och Morsan skulle förhålla sig på samma sätt som om de just bevittnat ett sådant där coolt trolleritrick!?
-"Woooow hur gjorde du det där!?" typ.
Med den inställningen skulle den som lyckats känna sig sedd och bekräftad och också med största sannolikhet dela med sig av sitt "trick" så att de andra skulle kunna lära sig det och lyckas lika bra! Eller i alla fall få tips och inspiration att hitta sitt eget sätt! Alldeles för ofta nöjer vi oss med att någon annan lyckas, men inte vi, eller blir avundsjuka eller försvarsinställda för att inte vi lyckats lika bra. 
 
Jag önskar mig lite mer simsalabim i tillvaron!