Tålighetsekonomi

Mini havererar ganska ofta. Det verkar nästan som att hon inte tål vardagen. Saker som andra barn gör varje dag som att åka buss, umgås med kompisar eller räkna i matteboken kan få Mini att bryta ihop och gråta eller få ett utbrott. Ofta vill hon bara göra sådant som det inte finns lika stort utrymme för, som att sitta framför en skärm till exempel.


Vi tänker oss för en stund att vi människor är lite som en bank. Vi har olika konton inombords där vi kan göra insättningar och uttag. Ett av dessa konton skulle kunna vara ett tålighetskonto. Hur mycket som kan tas ut beror på hur mycket som satts in. Olika händelser genererar olika mycket på kontot och på samma sätt kostar olika händelser olika mycket.

Genom att planera bra kan vi vara tålighetsekonomiska och undvika att bli panka och hamna i problem. För Mini kan en del av inkomsterna och utgifterna se ut ungefär såhär:


Insättningar

 

Uttag

 

Sortera pärlor

+

Åka Kollektivt

-

Hålla på med specialintresset

+ +

Umgås med andra

- -

Ensamtid utan att bli avbruten

+ + +

Göra saker man “måste”

- - -

Skärmtid

+ + + +

Oväntade händelser

- - - -

  

Mini kan alltså inte sortera pärlor och få ett plus på kontot och därefter umgås med andra eftersom det kostar två minus. Det går inte ihop. Det kommer inte att finnas tillräckligt på kontot. I praktiken innebär det kanske att Mini havererar totalt, skriker eller gömmer sig i en garderob. 


Nu är det dessutom så att Mini tål olika mycket från olika personer. När Fröken säger att Mini ska räkna i matteboken går det på något konstigt sätt åt mer på tålighetskontot än när Majjen säger samma sak. I liknelsen med banken skulle det kunna vara så att alla som vi har någon typ av relation till har ett sorts medlemsskap hos oss med ett poängsystem där de samlar poäng som sedan kan tas ut och användas.

Majjen har fått fler poäng än Fröken. Så när Mini måste ta ut från tålighetskontot för att Majjen säger att hon ska räkna i matteboken använder hon några av Majjens samlade poäng och spar på så sätt lite på tålighetskontot. Det blir helt enkelt “billigare” för Mini när det är Majjen som ställer kravet. Fröken har inte fått lika många poäng så när hon ber Mini göra ett uttag blir det “dyrare” för Mini. 


Att vara tålighetsekonomisk innebär alltså inte enbart att ha koll på vad olika händelser kostar eller vad de genererar utan det innebär också att i förebyggande syfte samla relationspoäng hos Mini. Sådant här gör vi ofta till vardags när det handlar om pengar. Vi har koll på när lönen kommer, hur mycket vi har kvar på kontot, vad saker kostar och hur många bonuspoäng vi har i olika butiker så att vi kan köpa något till ett bättre pris och ha mer pengar kvar. Men att vara ekonomisk är ett rätt svårt jobb och Mini är bara ett barn så vi vuxna behöver hjälpa henne med tålighetssekonomin på samma sätt som vi hjälper henne att få veckopengen att räcka. Det är vi som behöver ha koll på kontot och se till att det finns tillräckligt mycket insatt när något måste “betalas”. Vissa saker går också få mycket “billigare” eller till och med “gratis”. Vi kan till exempel förebygga genom att förbereda Mini på vad som ska hända så att dessa händelser inte blir oväntade för henne. Då behöver hon inte ta ut en massa från kontot alls när det väl händer.


Men hur kan det kosta en massa att göra något som Mini faktiskt vill och tycker är roligt? Att leka med Polarn till exempel, det är ju inget tråkigt krav, borde inte det ge plus på kontot? Och hon vill ju inte vara ensam en hel söndag, hon vill ju göra saker!? Hur kan det ge plus på kontot att stanna hemma och ha tråkigt då?

Grejen är att även nöjen kostar. Det är jättekul att gå på bio men kostar likväl en hel del. Och sådant som genererar pengar, som att jobba eller sälja sin gamla cykel kan vara dötrist. 

Mini älskar att leka med Polarn, men det kräver samtidigt en hel del av henne, som att tänka sig för när det är hennes tur, kompromissa eller hantera att Polarn skrattar ganska högt.

Det är tråkigt att inget händer på hela dagen när Mini är full av energi och impulser, men hon behöver skärma av för att orka vara i skolan på måndagen. På samma sätt kanske vi hellre skulle vilja gå på bio än jobba, trots att det leder till mindre pengar på kontot. Det är inte alltid roligt att vara ekonomisk även om det är nödvändigt.


Men vissa saker får man ju faktiskt helt enkelt bara göra!?

Du är betrodd en kredit. När det är slut på ditt konto kan du betala den där räkningen ändå. Mini har ingen kredit. När hennes konto är tomt så är det tomt. Då spelar det ingen roll hur självklart det är att man betalar hyran. Hon har inget att betala den med. Det är då hon havererar och kryper in i en garderob för att Morsan har sagt att hon ska gå och borsta tänderna. Det spelar ingen roll hur självklart Morsan tycker att det är. Tåligheten är slut. Det gör det ännu viktigare att hjälpa henne att hushålla!