Störande tidshjälpmedel

En del barn med npf är hjälpta av ett tidshjälpmedel. Det kan vara för att kunna se hur lång tid det är kvar tills det är dags att gå till skolan, hur länge läxan ska övas på eller hur lång tid det är tillåtet att spela på datorn.

Vissa av de här barnen blir tvärtom väldigt frustrerade av att ha ett tidshjälpmedel av något slag. När det gäller läxor till exempel kan det vara stressande att se tiden gå ifall man blir orolig att man inte ska hinna klart. Men särskilt knepigt kan det bli för de här barnen när tidshjälpmedlet är till för att visa hur länge man får hålla på med något man är väldigt intresserad av. 

Mini till exempel, är väldigt intresserad av att göra slime. Att hålla på med slime är mental vila för henne. Hon pausar från den krävande tillvaro det är för henne att leva med npf. Genom att hålla på med slime går hon in i ett “flow” där hon är helt uppslukad och får på så sätt sin välbehövda vila samtidigt som hon tankar energi från det som hon är engagerad i.

När hon hela tiden, eller med jämna mellanrum blir varse tidens gång motverkar det själva det tillstånd av “flow” som hon behöver vara i för att vila och få energi. Därför hindrar tidshjälpmedlet henne från att tillgodogöra sig stunden med slimet.


Det här är ungefär som om du skulle gå och lägga dig och sova med en klocka som hela tiden slår högt varje hel och halvtimme. Eller med någon som kommer in med jämna mellanrum och väcker dig för att tala om hur länge du har sovit och hur länge du har kvar tills det är dags att gå upp. Det blir inte mycket till vila när du hela tiden blir väckt. 


Naturligtvis kan inte Mini ägna sig åt slime obegränsat. Det är många andra saker hon behöver göra också. Men för att inte hacka sönder hennes viktiga mentala vila kan det vara bra att hitta ett annat sätt att rama in den tidsrymd som hon har till sitt förfogande. 

Det kan till exempel vara att hitta ett naturligt avslut, som att när hon har skapat två nya slime är det dags att lägga undan. Eller att helt enkelt låta bli att visa tiden medan hon håller på, och istället ställa timern enbart för själva “avrundningstiden” som hon har på sig att förbereda sig på att avsluta. Det är lite som att ställa väckarklockan tio minuter tidigare på morgonen för att kunna dra sig en stund innan man går upp. Det finns naturligtvis mängder av varianter på lösningar som säkert du och din Mini tillsammans kan komma överens om.