Slarvig?

01.06.2015 23:39

”Du är så slarvig Mini! Du bara dräller dina saker överallt! Inte ens din surfplatta är du rädd om! Hur kan man bara lägga en surfplatta mitt på golvet i en dörröppning! Någon kan ju trampa på den!”
 

Jaså?
 

Det kan hända att Mini faktiskt ÄR slarvig. Bara för att man har NPF har inte alla andra egenskaper gått upp i rök. Men det finns ytterligare en faktor här som kan vara rätt viktig att vara medveten om.
Mini har två snubbeltrådar inombords. Den ena snubbeltråden är hennes koncentrationssvårigheter och den andra är hennes svårigheter att tänka ut konsekvenser.

 

Koncentrationssvårigheterna: Om Mini skall ta med sig sin surfplatta till en kompis lägger hon kanske den ifrån sig precis där hon står för att sätta på sig skorna. Sen kanske hon går till kompisen utan surfplattan.
 

Det bristande konsekvenstänkandet: Mini har svårt att tänka ut att surfplatta + golv + dörröppning = risk för att någon trampar på den. Om vi säger till Mini att lägga surfplattan på ett ”säkert ställe” kan vi räkna med att en stund senare kanske hitta den på handfatet. För vad är ett säkert ställe? Har vi precis förklarat att golvet innanför dörröppningen innebär en risk att någon trampar på den kanske hon helt enkelt ser till att den ligger någonstans där man inte trampar. Att den kan trilla ner från handfatet och gå sönder när den slår i stengolvet är inget hon räknar ut. Inte heller att den kan få vatten på sig där den ligger på handfatskanten.
 

Därför: Vi gör klokt i att tala om var någonstans det säkra stället är. Om t.ex. surfplattan har en bestämd plats i en korg i bokhyllan skall vi säga åt henne att lägga den där. Vi kan prata om varför den inte skall ligga på golvet och vad som kan hända när den ligger på handfatet men inte förvänta oss att det innebär att Mini själv räknar ut var den skall vara. Sen kommer vi ändå att få påminna henne eftersom hon kommer att glömma av det, och kanske inte har någon lust att göra som vi säger, eller – för att hon faktiskt också är lite slarvig och bekväm. Det viktiga är att vi inte drar likhetstecken mellan att Minis saker ligger strödda över lägenheten på olämpliga ställen och slarvighet. Då lär vi få slita vårat hår i många år till och Mini kommer att misslyckas om och om igen.