Semesterplaner del 2 - det praktiska

06.07.2014 23:35

Snart är det dags. Snart skall vi åka till den där stugan som vi slog knut på oss själva för att hitta. Den som ligger lagom nära vattnet, men inte havet, som är lagom nära folk och lagom enskilt, som har alla faciliteter och rätt sorts toalett o.s.v. o.s.v. Allt för att det skall vara rimligt för den här lilla npf-familjen att semestra. Och Mini som var så lycklig när jag berättade om resan, har redan förvandlats till en mörk olyckskorp som kraxar om allt elände som kommer att vara den där veckan. Tack Gode Gud att våra vänner lånade ut två ipads åt oss.... Det är en vecka sedan vi kom hem från förra lilla resan och nu är jag i full gång med all planering igen. Det är mycket som måste fixas med.

 

Packlista: Mini behöver listor med tydligt förklarat vad hon skall packa ned. Det är viktigt att formulera sig rätt. Skriver jag t.ex. "Kläder" som rubrik och därefter vilka kläder hon skall packa ned kommer hon att kortsluta. Hon kommer inte att uppfatta rubriken som en rubrik utan tro att det också är en punkt som skall packas och inte förstå vad det är för kläder jag syftar på.

 

Skriftlig planering: Mini behöver en skriftlig planering där det står vad som kommer att hända och inte. Det behöver stå när vi skall åka, hur lång tid det tar, om vi kommer att möta någon när vi kommer fram eller inte, vem som skall sova var, vad hon kan göra om hon inte har något att göra, allmänna sociala regler för familjen under vistelsen o.s.v. Helst med lite bilder på hur det ser ut dit vi skall.

 

Muntlig genomgång och möte: Därefter behöver Mini att jag och hon sitter ned och går igenom planeringen. Hon behöver få reagera på det som står och komma med förslag. Jag kan då också upptäcka alla de föreställningar hon har om hur det skall bli och de förväntningar hon har som hon tror att vi redan vet och förstår. Tidigare tog jag mötet med henne först, innan jag skrev planeringen, för att undvika konflikter, men jag insåg snart att hon inte kan redogöra för hur hon tänker sig att det skall bli eftersom hon är övertygad om att det är så självklart att hon inte själv vet om sina förväntningar.

 

Redigering av planeringen: Efter genomgången och det lilla mötet kan jag redigera planeringen så att den funkar utifrån det som kommit upp under mötet. Självklart får hon inte igenom allt hon vill, men vissa saker kan visa sig vara oerhört viktiga och andra kan bara behöva luftas så att inte smällen kommer när vi väl är där.

 

Packning: Mini packar själv utifrån sin packlista och bockar av. Men hon behöver ändå stöd eftersom hon kanske inte hittar vissa saker och då får hon panik. Hon har också svårt att lösa praktiska problem som hur hon skall göra för att få plats med något, eller vilka saker som kan eller inte kan vänta tills alldeles innan vi åker. Det brukar uppstå en del tuffa situationer under packningen som jag behöver hjälpa till att hantera.

 

Syrran behöver också lite förberedelser även om det inte kommer i närheten av Minis behov. Syrran tycker att det är jobbigt att åka bil och har lite svårt att förstå det där med tid. En liten bildsaga hjälpte henne på förra bilresan. Jag gjorde den ungefär så som jag gör Minis planeringar men på en nivå anpassad för Syrrans ålder, med bilder. Att Syrran får lite koll hjälper också Mini eftersom Mini blir extremt stressad när Syrran börjar tjata, gnälla eller gråta. Om Syrran är lite förberedd blir det inte heller lika många krockar med den strama, strukturerade planeringen som Mini utgår ifrån för att känna sig trygg. Jag lägger också extra krut på underhållning i bilen för att minimera stressen där, då Mini inte kan välja att gå undan. Några nya DVD-filmer som barnen inte sett eller vet om att vi har, pysselkort med whiteboardpenna så att det inte blir panik om man ritat ett streck fel och ett gäng sångkort som jag fixat i datorn och laminerat kan rädda mycket. Sångkorten består av små kort med en liten clipartbild på varje. Bilden kan t.ex. vara en stjärna (då kan man komma på att sjunga blinka lilla stjärna), en tårta (då kan man komma på att sjunga födelsedagssången), en groda (då kan man komma på att sjunga små grodorna) o.s.v.

 

Sen när allt är fixat skall jag bara ladda alla apparater som skall med, trycka ned mina egna kläder, lakan, handdukar, mediciner, basvaror för en vecka, lämna in djuret på inackordering, röja lite i lägenheten, förbereda för dem som skall låna lägenheten när vi är borta och lämna nyckeln hos grannen. Åh det är så lugnt och skönt med semester! Bara ta dagen som den kommer.....


Denna vecka är det tema semester på Neurobloggarna. Läs andra inlägg här.