Lilly Hamstein - en liten hjältinna

22.12.2015 10:28

På sätt och vis är det här blogginlägget helt utanför ämnet. Och på sätt och vis är det inte alls utanför ämnet. Men jag vill dela det här med er av flera anledningar.

 

Min yngsta Mini har förlorat vänner. Hon har inte fyllt sju än men hon har både varit med om att vänner brutit dramatiskt med henne och att föräldrar vägrat sitt barn att leka med henne. Många människor har svårt att ta en annans perspektiv. Att ett barn slutar leka med en kompis som skriker elaka saker när något inte blir som tänkt är inte så konstigt. Att vuxna förbjuder sina barn att leka med en kompis för att kompisen försöker styra upp lekarna är för mig obegripligt.
Men det finns en liten tjej, med tillhörande familj, som alltid stått kvar. Eftersom jag fått tillåtelse av hennes föräldrar kommer jag nu att berätta om henne med namn och allt.

Hon heter Lilly. Hon är sju år gammal och min lilla Mini har lekt med henne sedan blöjåldern.

Redan då hände det att Lilly fick tampas med utbrotten här hemma. Och av och till valde hon att gå hem och ta en paus. Min lilla Mini stod på balkongen och skrek så det ekade över gården: “Men Lillyyyyy gååå inteeee jag älskar ju diiiig”

 

Lilly kom tillbaka lite senare, eller nästa dag. Alltid. 


Jag kan inte räkna antalet gånger då hon kommit upp till köket och satt sig hos mig när min Mini låst sig totalt och skrikit åt henne.

“Hon menar inte det hon säger” har jag sagt.

“Nej, jag vet det. Hon är bara upprörd just nu. Det går över” har Lilly svarat.

 

När min Mini har kastat saker, gråtit och vrålat åt henne för att en strumpa känts olidligt fel mot kroppen har Lilly kommit upp och klätt på sig för att gå hem med orden: “Jag tror att jag vill gå hem nu. Det känns lite jobbigt.” Jag har gett henne en kram och sagt att hon är världens bästa kompis. Och hon har svarat: “Tack. Det är Mini också. Vi har bara lite svårt med olika saker”.

 

Det var förstås i säck innan det kom i påse. Lilly har underbara föräldrar och en underbar storebror. Det här är familjen som skickar sms-hjärtan, handlar toapapper åt mig och hänger på dörren och alltid, alltid förlåter och förstår. Vad som än hänt har inte en enda förebråelse kommit från dem.

 

Häromdagen kom Lilly och ringde på. Hon undrade om jag ville komma till hennes loppis på gården. Hon hade sett i tidningen om en skolklass som samlat in 12000 kr till barnen i Syrien och nu ville hon också göra en insats. Jag var hennes första kund.

Nu har Lilly lyckats samla in 21000 kronor. Tjugoentusen kronor. Hon har haft många loppisar och spelat in små videos som hennes pappa hjälpt henne att dela på nätet där människor kan swisha pengar till insamlingen. Pengarna kommer de att sätta in till Rädda barnen den 23 december.

Lilly har nu varit i GP och DN, Aftonbladet, på P4 Göteborg och till och med på Rapport! Dessutom har hon fått diplom från Rädda barnen för sitt arbete med insamlingen. Min äldsta Mini har tagit kontakt med Lilla Aktuellt och bett dem uppmärksamma detta. "För att visa att även ett litet barn kan göra stor skillnad" skrev hon i mailet.

Jag är inte förvånad att hon gör detta. Det är Lilly helt enkelt. Men jag är stolt, oerhört stolt. Och jag är så glad att denna fantastiska lilla tjej verkligen får känna att det är stort att hjälpa andra! Att samhället uppmärksammar hennes insats. Därför frågade jag också hennes föräldrar om jag fick lov att skriva om Lilly på Kaosteknik.

 

Ni får hemskt gärna dela. Och vill ni bidra till hennes insamling är det bara att swisha till 0701-604797 som är hennes pappas nummer. På Kaostekniks facebooksida delar jag en av hennes små videos som hon gjorde tidigare under insamlingen där hon också visar numret på en skylt.

Det här är mitt innerliga Tack Lilly. För att du är du.

Se Lilly i Rapport här