Lätt eller svårt?

30.08.2014 14:19

Häll ut en låda med smålego på golvet. Där finns tusentals små bitar, platta, runda, genomskinliga, färgglada, bitar med hjul, bitar med fönsterrutor, trekantiga bitar, långsmala bitar – ja allt du kan föreställa dig. Det är inte lätt att hitta de bitar du letar efter och alla bitar passar inte ihop. Du kan bygga ett sagoslott med små detaljer som tinnar och torn, skrymslen och vrår. Det finns miljoner alternativa lösningar men det kräver tålamod och kreativitet av dig.
 

Häll ut en låda med träklossar på golvet. Där finns en rejäl hög med kubiska, olikfärgade klossar. Det är lätt att hitta bland dem och lätt att bygga med dem. Du kan bygga ett sagoslott – ett stort och högt med torn och borggård. Det finns massvis av alternativ – men du kan inte kan skapa några små detaljer.
 

Vilket är lättast för dig?
 

Att vara med Mini är som att bygga med smålego. Att vara med Polarn är som att bygga med träklossar. En del säger att det måste vara svårt att vara med Mini – att förstå henne och bemöta henne. Polarn är ju så mycket lättare säger de. Svårt på vilket sätt? Lätt på vilket sätt?
 

Det är lätt att bygga ett detaljerat och avancerat sagoslott av de små legobitarna. Där finns så otroligt många olika bitar och så många specialbitar. Att bygga ett sådant slott av träklossarna är omöjligt.
 

Men det är svårt att bygga med de små legobitarna eftersom du måste leta efter rätt bit och prova om de passar ihop hela tiden. Det är ett knepigt bygge med alla de där detaljerna.
 

Det är lätt att bygga med träklossarna. De är stora och likadana och du behöver inte leta efter rätt kloss. De passar alla ihop eftersom du bara lägger dem på varandra när du bygger. Så kan du aldrig göra när du bygger med smålegot.
 

Men det är svårt att bygga avancerade och detaljerade slott med träklossarna. Det går inte att få till de där små detaljerna när klossarna är så stora och det inte finns några specialdelar. Det är mycket lättare att göra med legobitarna.
 

Mini är lätt på sitt sätt. Till exempel kunde man ta en fika med henne och prata om religion eller politik när hon var i femårsåldern. Det skulle man aldrig kunna ha gjort med Polarn.
 

Polarn är lätt på sitt sätt. Till exempel kan man ta henne i handen och gå ut i skogen och så roar hon sig i timmar med att hoppa och skutta och klättra och gräva efter maskar eller bygga med pinnar och blad. Det skulle man aldrig kunna göra med Mini.