Grönt ljus för autism!

02.04.2014 00:58

Det uppstår, som alltid vid den här tiden på året, diskussioner för och emot världsautismdagen. Den vanligast förekommande diskussionen, och kanske den mest laddade, är den om den amerikanska organisationen "Autism speaks" koppling till världsautismdagen. Organisationens syn på autism är att diagnosen är en världskatastrof, en epidemi, vilket definitivt inte är en syn som majoriteten av oss här i Sverige delar. I ett par olika forum ledde diskussionerna till ett uttalat önskemål om att hitta ett sätt att separera världsautismdagen från kampanjen "Light up blue" som tillhör organisationen Autism speaks. Jag tycker att det vore ypperligt. Det är synd att det varje år skall behöva bli så mycket starka negativa känslor i omlopp kring en dag som skulle kunna vara en dag av glädje och kunskapsspridande. Någon föreslog "Autism-acceptans" som alternativ till "Autism awareness" som är Autism speaks ledord. Alternativet "Different - not less" var också uppskattat. Att avstå från den blå färgen som symbol var viktigt för de flesta. Att använda  många olika färger upplevdes positivt. 

Mina ätbara pusselbitar är blå, så jag får erkänna mig bidragande till eventuella associationer till Autism speaks och missförstånd kring ett eventuellt stödjande av organisationen från min sida. Jag vill gärna passa på att ännu en gång tydliggöra att jag inte delar Autism speaks syn på autism och inte heller stödjer dem på något sätt. Jag hade inte förstått den starka kopplingen mellan just den blå färgen och denna organisation, trots att jag visste om deras kampanj. Jag var inte medveten om att den blå färgen var "deras" utan trodde helt enkelt att de gjort sin kampanj baserad på vedertagna symboler. Det var slarvigt av mig. Nästa gång kommer jag att göra annorlunda. 

Hursomhelst. Kaostekniker som jag är kunde jag inte låta bli att börja fundera på det där med symboler, färger och acceptans. Jag kom att tänka på fyrklövern som positiv symbol för det unika och definitivt inte mindre... och på formen på fyrklöverns blad. Och jag kom att tänka på grönt ljus i trafiken som alternativ till blå lampor och som symbol för "fritt fram" och okej! Sagt och gjort. Jag skapade två alternativ. Här har ni dem! Jag blir jätteglad för feedback - både ris och ros! :) Gillar du mina bilder får du gärna kopiera och dela dem. Jag kommer att lägga dem på facebooksidan också.