Explosion och implosion

11.11.2015 23:15

Mini har svårt med övergångar. Att komma till skolan och att lämna skolan är mycket svårt för henne. Hon försöker i det längsta slippa, hittar annat att göra, försöker rymma, gömmer sig, protesterar, gråter, vägrar.

När personalen tar över och Morsan lämnar skolan går det bättre - riktigt bra till och med.

Men vad betyder det? Betyder det att det är mer friktionsfritt för Mini eller mer friktionsfritt för omgivningen? Friktionen finns där hela tiden. Den flyttas från vällandes ut ur Mini till instängd i Mini. Instängd påverkar den enbart Mini. När den väller ut påverkar den även hennes omgivning. Kanske mest hennes omgivning faktiskt - eftersom den blir mer uthärdlig för Mini när den får komma ut. Det svåra får en riktning och en rörelse. Det som kallas att det går bättre är egentligen skillnaden mellan explosion och implosion. För vem skall det bli friktionsfritt? Tror vi att det är friktionsfritt för Mini bara för att vi inte drabbas av friktionen?

Att hålla en explosion inom sig är aldrig friktionsfritt. Det kan aldrig kallas att det går bättre - eller att det går bra. Aldrig.

Att säga att det går bättre om Morsan går är att säga att ju fortare vi kan få Morsan härifrån desto fortare kan vi forcera Mini att stänga in sin explosion. När hon håller den inom sig så att den inte märks utåt kan vi fortsätta som om ingenting hade hänt. Det är alltså eftersträvansvärt att Mini skall dölja det som känns och ta hand om det själv.

Eller - är det så att Minis personal faktiskt tror att explosionen försvinner när Morsan försvinner? Förstår de inte att Mini förvandlar den till en implosion?

 

Kära personal.
Har ni någon gång slagit i lilltån?
Visst gör det förskräckligt ont? Så där ont att man bara skriker rakt ut och säger en massa ganska tråkiga ord?
Om ni råkade slå i den där lilltån precis när ni var på väg in för att sjunga “Ja må han leva” för ett sovande födelsedagsbarn - tror ni då att ni kanske liksom skulle kväva det där skriket och tänka alla de där fula orden i stället så ni inte förstörde hela födelsedagsuppvaknandet?

Skulle det inte göra ont i lilltån ändå?