10 Tips!

26.10.2013 15:00

Jag har alltid, ända sedan jag var mycket liten, fascinerats av när man kan använda saker till något helt annat än de var tänkta till. Här kommer några tips på vardagsting som man kan använda sig av när man skapar hjälpmedel:

 

1. Använd en list eller en sladdgömma till att sätta bildstöd på - t.ex. med självhäftande kardborre. 

2. Många använder sig av självhäftande kardborreremsor till veckoschemat eller dagschemat för att kunna fästa bilderna där. Vill du kunna använda magneter i stället kan du i stället för kardborreremsan använda dig av ett vanligt utdragbart måttband i metall. Baksidan brukar vara vit eller enfärgad. Kapa till lagom storlek och fäst med t.ex. klisterkuddar på underlaget. (Tips - köp magnettejp till bilderna - tunn och lätt att riva av till lagom storlek!)

3. Köp en billig magnetlist som är tänkt att ha till förvaring av knivar. Fäst den lodrätt på väggen och vips har du en utmärkt plats för bildstöd som t.ex. kvällsrutiner.

4. Vill du ha lite stabilare bildkort med magnetisk baksida kan du köpa stora kylskåpsmagneter och limma fast bilderna på. Ikea har en bra variant som består av en enfärgad platta, c:a 5 cm i diameter. 

5. Fodral till gamla kassettband är utmärkta förvaringsaskar åt pictogrambilder eller andra kort med bilder! Är det många, eller tjocka bilder kan du behöva bryta bort de två plastbitarna som sitter fast i mitten av fodralet, annars går det utmärkt att ha dem kvar. Har du lite större bilder kan du använda dvd-fodral eller gamla vhs-fodral i stället! Rita av formen på pappersfodralet inuti och gör ditt eget så håller du lätt reda på vilka kort som finns var!

6. Vill du snabbt och enkelt skapa flera sektioner på en vägg kan du använda dig av presentsnöre för att dela av. Klipp till önskad längd och fäst i toppen och i botten med häftmassa! 

7. Skapa en snygg magnettavla av en ljusbricka i metall! Fäst den på väggen i stället för att ha den på bordet med ljusen på. Färdigt! 

8. Du vet väl att du kan skriva med whiteboardpenna på laminerade ark? Bara att sudda ut sedan! Och skulle det ha torkat in lite för mycket går det utmärkt att ta bort med lite ajax eller annat städmedel.

9. Ett annat sätt att göra en egen whiteboard är att använda en tavelram. Sätt ett enfägat papper i ramen i stället för ett foto. Glaset går utmärkt att skriva på med whiteboardpenna!

10. Skapa en egen stressboll genom att klippa av den smala delen av två ballonger och fylla den ena med ris eller mjöl. Trä sedan den andra över så att öppningen hamnar innerst på den ballong som inte hade ris eller mjöl i sig. Klart!

Måttband i metall, magnetisk knivlist, rosa kylskåpsmagnet från Ikea, ljusbricka och magnettejp. 

Många smarta saker till kognitiva hjälpmedel!