Orka bära

Morsan har barn med NPF. Hennes vardag består av att bära, hantera, balansera och parera. Det är ungefär som att konstant gå omkring och bära på en massa lådor i olika storlekar och former som alla väger olika mycket. Lådorna innehåller sådant som utbrott, skrik, slag, skolmöten, utanförskap, VAB, ångestattacker, panikutryckningar till skolan, samtal med myndigheter o.s.v. 

Utöver det har hon naturligtvis lådor med den alldeles vanliga vardagen att bära, med jobb, handling, räkningar och toaletter som skall skuras.

Samtidigt är det många människor som har åsikter om Morsan och Mini. Morsan bär lådor med skepsis, misstro, anklagelser eller vänligt sinnade råd och tips som mest är uttröttande eftersom Morsan redan har provat allt. Eftersom Morsan har blivit väldigt bra på sin bärande-akrobatik ser det ganska lätt ut för en utomstående när hon utför den. Det kan vara väldigt svårt för Morsan att få andra att förstå hur knepigt det egentligen är.

 

För det är ganska påfrestande att ständigt bära på alla dessa lådor. Har man burit länge kan armarna börja skaka och tillslut tappar man något i golvet. Har man otur går det sönder. Dessutom går det i princip inte att ta upp det utan att tappa något annat. För att Morsan skall kunna fortsätta bära är det av största vikt att Morsan har styrka och uthållighet.

 

För att ha styrka och uthållighet att bära tungt behövs vältränade muskler.

Morsans muskler heter lågaffektivt bemötande, lugn, struktur, reflektion, kunskap, ligga steget före, lösningsfokus, tålamod och kreativitet. Dessutom måste hon “hålla huvudet kallt”.

 


För att musklerna skall bibehålla sin styrka och uthållighet är det nödvändigt att träna.
Morsans träningsredskap heter egentid, avlastning med vardagsgöromål, läsa på samt stöd av närstående och personer i samma situation. Som för alla som tränar hårt är naturligtvis näring och sömn/vila livsviktigt.

 


När Morsan inte får tillgång till sina träningsredskap försvagas hennes muskler och hon orkar inte bära lika mycket, lika länge. Armar och ben börjar skaka och saker börjar falla till golvet. Ju mer Morsan försöker rädda, desto mer faller ur hennes grepp. 

Och ju starkare Morsan har varit innan, desto mer lådor har lastats upp i famnen på henne. Därmed är det också ännu fler lådor som riskerar att falla i golvet och gå sönder när orken tryter.

Att komma till undsättning och lasta upp sakerna i famnen på henne igen kommer inte att lösa situationen. Morsan är helt beroende av sina träningsredskap. Utan dem är det bara en tidsfråga innan allt rasar.

Vill du hjälpa Morsan? - Ge henne större tillgång till träningsredskapen. Hur? Fråga!