Blogg

Gott nytt år!

30.12.2014 21:20

Traditioner och högtider – avvikelser från rutinerna eller rutiner i sig?

27.12.2014 13:44

Traditioner och högtider är ofta förknippat med förväntningar, stress, sociala sammanhang och avbrott i vardagsrutinerna. För många Minis är t.ex. julen väldigt dubbel. Det är roligt att få något man önskar sig men det är jobbigt att inget är som vanligt. Avbrottet i vardagsrutinerna och kraven på att vara social kan vara oerhört pressande. Lägg till förväntningarna och den begränsade föreställningsförmågan och kaoset är ett faktum. Många är de varianter på julfirande som föräldrar till NPF-barn har kommit på för att undvika kaos och underlätta för alla inblandade under dessa speciella dagar.
 

Men för en del är traditionerna och högtiderna rutiner i sig. Zoomar vi ut ett par steg är påsk, jul, nyår, födelsedagar och andra händelser fasta rutiner på året. De återkommer vid exakt samma tidpunkt varje år och består ofta av en serie händelser som alltid är likadana. Kalle Anka sänds alltid klockan tre. Tolvslaget är alltid klockan tolv. På födelsedagen får man kanske alltid frukost på sängen med oboy, Farmor sjunger alltid ”Vi gratulerar” i stället för ”Ja må hen leva” och Morfar säger alltid med i repliken ”Vill du ha ett fiiikooon?” när Karl-Bertil Jonssons julafton sänds på TV. För en del – även om det är en mindre del – Minis är traditionerna – med tillhörande ständigt återkommande händelser – pålitliga, trygga och livsviktiga. Och Gud NÅDE Morfar om han INTE fyller i repliken på Karl-Bertil! Eller om Farmor plötsligt sjunger med i ”Ja må hen leva” med alla de andra i familjen! Ännu värre – vad gör vi om någon av dem blir sjuk och inte kan komma?
 

Hemma hos oss är det liksom alltihop. Här är traditionerna fulla av förväntningar som blir svåra att hantera med bristande föreställningsförmåga. Avbrotten i vardagsrutinerna lagrar lika många ångestmoment som julklappar i säcken. När så något plötsligt avviker från traditionens egen rutin, som en annorlunda sill på julbordet, en utebliven kommentar eller en vrålförkyld mormor – ja då svämmar ångestsäcken över. Julklappspapper rivs i bitar, kastas och faller som flingor över julbordet. Den galna hackspettens pladdrande på TV:n överröstas av skriken och gråten och morfar hinner precis ducka för julklappsdockan som flyger in i väggen med en ljudlig smäll.

Att ”ligga steget före” andra dagar är en utmaning. Under högtiderna är det i det närmaste omöjligt eftersom det är så många fler saker som kan gå fel. Rutiner är liksom dubbla i sig. De utgör en trygghet samtidigt som de också utgör en risk. Ju fler viktiga moment – desto fler risker för haveri.
I år – liksom alla andra år avslutade vi vuxna julen enligt traditionen med kommentaren: ”Vi överlevde”.
Nu är det bara ett födelsedagsfirande och därefter nyårsafton kvar….

 

Nu är det tema traditioner på Neurobloggarna. Läs fler bidrag här.

 

GOD JUL

22.12.2014 22:06

Forskning

22.11.2014 23:43

För ett tag sedan fick jag ett mai från två studenter på lärarutbildningen som undrade ifall de fick lov att använda material från Kaosteknik i sitt examensarbete. Häromdagen fick jag det färdiga arbetet som handlar om möjligheter och hinder för pedagoger på fritidshem att inkludera barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Om någon är nyfiken på att läsa arbetet finns länk här!

Bloggtips

22.11.2014 16:08

Jag skulle vilja tipsa er om en jättefin blogg! Andromeda är 20 år och har ADHD och Atypisk autism. Hon älskar matlagning och smink. Hon skriver både lättsamt klokt och viktigt om att leva med diagnoserna och om sina intressen: "Handbok i att leva i ett kontrollerat kaos"
När jag var på föreläsning med Svenny Kopp nämnde hon att allt fler flickor med dessa diagnoser har smink som specialintresse och jag har en sådan flicka väldigt nära.... ;) Här finns en jättefin förebild för dessa flickor! Andromeda erbjuder liksom allt-i-ett! ;) Titta gärna in till henne och har du en flicka i din närhet som följer sminkbloggar men saknar förebilder med npf-diagnoser så tipsa henne på ett lagom osynligt vis....! ;)

Titta in till Andromeda här!

Tips från coachen

12.11.2014 21:43

Snart kommer den där tiden på året då rutiner skall brytas, människor som inte vanligtvis umgås skall plötsligt vara nära, annorlunda mat skall ätas och färgglada papper skall dölja oförutsägbara och ångestfyllda överraskningar.... Med andra ord, vi närmar oss obönhörligt julen. 
Mitt eget förhållande till julen har alltid varit lustfyllt. Jag älskar traditioner. De är i sig som en sorts rutiner - man vet exakt vad som skall hända och det återkommer regelbundet. När min ena Mini var liten var hon skräckslagen för paket. Jag kunde ju inte för mitt liv begripa då, hur det kom sig att hon som ettåring bara stirrade på de krullade snörena och tomteprydda papperslådorna och utstötte små ängsliga ljud medan hon ryggade tillbaka. Och framför allt förstod jag inte hur det kunde komma sig att hon var lika rädd för det tionde paketet trots att alla de föregående nio hade visat sig vara ofarliga och dessutom innehålla något hon älskade.
Idag, elva år senare tycker hon om paket, men blir alltid orolig inför högtider. Vi pratade häromdagen om hur det var med det där med paket när hon var liten och om hur det kan vara för andra barn med npf. Jag berättade om barn och unga jag jobbat med, som får välja något i en affär som present, eller får sina presenter oinslagna. Min Mini tyckte att det var tråkigt att själva det där med att få ett vackert paket som man inte fick öppna förrän på rätt dag skulle gå om intet. Samtidigt kunde hon mycket väl förstå oron över överaskningsmomentet. Som den självklaraste sak i världen sade hon därför: 

"Man kan slå in presenten i genomskinlig cellofan"

Tips från coachen alltså. Cellofan. Jamenvisst!  Varför inte? Jag frågade henne om jag fick skriva detta på hemsidan och hennes svar var att jag hade hennes tillåtelse - om jag skrev att tipset kom från Mini. Sagt och gjort! :)
 

Utlottning

01.11.2014 00:16

UTLOTTNING! Visst behöver vi muntras upp lite i höstmörkret!? Om du deltar i den här utlottningen har du chans att vinna ett presentkort på 250 kr hos Smarta saker! Gå in på deras hemsida och titta runt - du kommer garanterat att hitta något du vill ha!  För att delta i utlottningen skall du skicka ett pm på Kaostekniks facebooksida eller ett mail till mig och tala om var Smarta sakers butik i Stockholm ligger! Dragningen sker fredagen den 7 november och vinnaren annonseras här i bloggen, på facebooksidan samt via pm/mail. Lycka till! 

Om Föreställningsförmåga igen

31.10.2014 16:04

Det är måste ni bara läsa! ;) Det är helt underbart och så tydligt!

Läs om föreställningsförmåga hos "Flickan man inte ser"

 

Sociala regler

29.10.2014 20:11

Jag och min snart tonåriga dotter går ut på gården och fortsätter bort mot busshållplatsen. På vägen möter vi en av hennes klasskamrater. ”Hej” säger jag. Klasskamraten svarar mycket tyst och tittar ner. När hon passerat får jag en tillsägelse: ”Mamma! Du kan inte hälsa på mina klasskamrater fattar du väl!”
Nej det fattar jag inte. För mig är det helt naturligt att hälsa när jag möter någon jag känner. Det känns jättekonstigt och obekvämt att bara ignorera den andra. Men det är alltså vad jag förväntas göra. På sin höjd får jag lov att le lite, får jag lära mig. 

Vi skiljs åt, min dotter och jag. Hon skall fortsätta till skolan och jag till jobbet. På eftermiddagen har jag ett möte med rektorn i hennes skola och jag får strikta order av dottern att absolut inte hälsa på henne ifall vi råkar mötas i skolkorridoren. Va? Skall jag verkligen bara passera mitt eget barn och låtsas som att jag inte känner henne? ”Du förstår inte” säger dottern. ”Man GÖR bara inte så!” Nej hon har alldeles rätt. Jag förstår inte! Jag känner mig nervös när jag kommer till skolan på eftermiddagen. Jag är nervös att råka hälsa på någon jag inte får hälsa på och jag är faktiskt lite nervös att jag skall råka möta min dotter också. Det är så svårt att följa de där obegripliga sociala reglerna som gäller i kontakten med den åldersgrupp som dottern är i. Som väl är möter jag ingen jag känner i korridoren. 

På kvällen står jag i köket och lagar middag när det ringer på dörren. Det är dotterns bästis. ”Hej! Kom in!” säger jag och släpper in bästisen som tyst och tveksamt går in och ställer sig på mattan innanför dörren. Jag ropar på min dotter som kommer rusande upp för trappan från sitt rum. Kvickt har båda kilat ut i trappuppgången och stängt dörren till lägenheten. Efter en stund kommer dottern in igen. Hon tar på sig skor och jacka och letar efter sin mobil. När hon hittat den säger hon: ”Jag går ut mamma! Och du? När mina kompisar ringer på dörren – var snäll och släpp inte in dem då utan ropa bara på mig.”
Hon går ut och slår igen dörren bakom sig och jag står kvar som ett frågetecken. Skall jag inte släppa in bästisen nu heller? Det känns så ogästvänligt!


Jag återgår till spisen och middagen. Där jag står och rör i pastasåsen tänker jag att det här är ett ypperligt tillfälle för mig att få en inblick i hur det är att ha svårt med de allmänt vedertagna sociala koderna. Det är förmodligen såhär det kan kännas att vara högfungerande med någon form av autism. 

Föreläsningar

24.10.2014 22:51

På sista tiden har jag fått en del förfrågningar som är väldigt hedrande och roliga! Några av dem handlar om att komma ut och föreläsa eller coacha på utbildningar eller arbetsplatser. Det är något jag väldigt gärna gör! Det är viktigt för mig att ha god förhandsinformation om de platser och personer jag möter för att på bästa sätt kunna skräddarsy informationen och ta till vara på tiden. Att ge studenterna eller personalen en egen upplevelse av vad npf kan innebära är också något jag prioriterar. Hur intressant en föreläsning än är kan den aldrig slå den egna upplevelsen. I samband med dessa uppdrag kommer jag att göra verklighet av något jag förberett mig ett bra tag för: att registrera Kaosteknik som företag. Det här hade aldrig blivit verklighet om det inte var för alla er som läser, delar och rekommenderar hemsidan Kaosteknik. Jag vill verkligen från djupet av mitt hjärta rikta ett tack till er! 
Tveka inte att höra av er ifall det finns intresse för att jag kommer ut till er utbildning, förening, skola eller arbetsplats och föreläser eller på något annat sätt delar med mig av kaosets teknik! ;)

 

<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>