Blogg

Kognitiva hjälpmedel - för vem?

13.10.2013 16:29

Kognitiva hjälpmedel - för vem?

I mitt arbete med den här hemsidan har jag kommit att inse att ett av de viktigaste hjälpmedlen som finns är de kognitiva hjälpmedlen för människorna omkring en person med NPF. Man lägger ned så oerhört mycket tid och energi på att hitta strategier och lösningar för den som har diagnosen - och det är såklart helt rätt! Men frågan är om det inte behövs läggas ned minst lika mycket tid och energi på att hitta strategier och lösningar för de som möter personen med NPF. Många är de som behöver hjälp att förstå hur NPF fungerar generellt, hur NPF fungerar för den aktuella individen, varför vissa situationer uppstår, vad de själva kan göra för att underlätta o.s.v. o.s.v. Många av oss söker aktivt den här kunskapen. Många gör det inte. En sak är i alla fall säker: Vi behöver lära oss mer! Det går att läsa sig till en väldig massa teoretisk kunskap men det är inte alls säkert att den hjälper oss i den konkreta, och ofta akuta situationen. Vi behöver mer "learning by doing" och vi behöver mer individuell information och mer samarbete. Dessutom behöver vi många gånger hjälp att förklara och förtydliga skeenden på ett sätt som vi själva kan relatera till. Kanske var det därför som min text om solen blev så enormt väl mottagen inom så vitt skilda kategorier av människor. Egentligen var den ganska enkel, men den förklarade något på ett sätt vi alla kunde relatera till. Och det är ju detta som kognitiva hjälpmedel i mångt och mycket handlar om! Så jag ställer mig frågan: Vem behöver kognitiva hjälpmedel när det kommer till NPF? Mitt svar är: Alla. Både de som själva har NPF och vi som möter dem i olika sammanhang. Vi behöver förstå varandra så att vi kan mötas. Så fortsätt att lägga tid och engagemang på att utveckla kognitiva hjälpmedel av alla de slag - både för personer med NPF och för människorna omkring dem! 

 

Tack!

11.10.2013 09:32

ICE-charms of Sweden

10.10.2013 19:51

Jag skulle vilja berätta om något som jag kommit i kontakt med. Det är ett företag som håller på att utveckla ett armband plus datasystem för att snabbt kunna få medicinsk information om en person i en nödsituation. I informationen kan t.ex. stå att personen har allvarlig allergi mot något, diabetes, epilepsi eller annat. Där kan också stå om personen har autism, kraftig fobi, panikångest, äter blodförtunnande medicin eller andra mediciner, har haft en stroke eller en infarkt tidigare o.s.v. o.s.v. Armbandet och systemet liknar ingenting som funnits tidigare. Jag rekommenderar ALLA att gå in på deras hemsida och läsa mer, och gärna ta kontakt med det här företaget. Jag kom själv i kontakt med dem för ett och ett halvt år sedan då jag letade efter något som min ena dotter kunde ha på sig som informerade om hennes allvarliga allergi. Projektet med armbanden var då i sin linda, men för ett kort tag sedan ringde de upp mig från ICE-charms of Sweden och undrade om jag ville komma och vara med i en grupp som bollade produkten med utvecklarna. I kväll har jag varit på ett mycket spännande och givande möte kring detta. Det är engagerade och seriösa människor som vågat ta en idé till verklighet och när armbanden och systemet väl släpps kommer det att rädda liv!

Länk till hemsidan finns här.

 

Gilla gärna ICE-charms of Sweden på Facebook också och dela informationen så att så många som möjligt får chans att använda detta! Länk till Facebooksidan finns här:

 

2000 likes!!!

09.10.2013 22:08

Fantastiskt!!! 2000 likes på Solen-texten! 
TACK alla ni som gillar och delar! Många har använt texten och bilderna redan och jag hoppas av hela mitt hjärta att ni, och alla andra som kämpar, når fram till de ni behöver nå fram till! Var och en av er är ett helt litet solsystem av kamp, väntan, hopp, förtvivlan, kärlek och kaosteknik! :) Jag hisnar varje gång jag tar del av en av era berättelser. 

Värme från Kaosteknikern.

Rådgivare

04.10.2013 10:18

Jag har en fantastisk rådgivare som ger mig kunskap, tips, uppslag till idéer, ibland helt färdiga lösningar (!) och som testar och utvärderar nya saker jag skapar. Denna fantastiska rådgivare är min dotter! Vi har vansinnigt roligt när vi hamnat i "skaparläge" tillsammans. Ibland berättar hon något vardagligt för mig och mitt i meningen avbryter hon sig själv och har fått en genialisk idé! Så presenterar hon den exalterat för mig och vi förlorar oss helt i alla detaljer... Sen brukar vi göra high five och skoja om vad hon skall ha i lön. Sist blev det en marsipangris. Framför allt får hon glänsa och stråla och känna sig riktigt bra på något. Hon är verkligen alldeles extra bra på att skapa metaforer, det har hon varit sedan hon var mycket liten. I dag kläckte hon en idé sådär igen, på väg till skolan och mitt i en mening om något helt annat. När hon hade berättat om sin idé sade hon nöjt till mig: "Du får gärna lägga ut den på nätet om du vill". Jag presenterar den lite längre fram för just nu måste vi fila lite på den tillsammans. 

Jaa ni får låna!

29.09.2013 10:22

Jag får väldigt många frågor om det är okej att låna mitt material och använda det. Ni som frågat är både föräldrar, psykologer, skolpersonal, chefer och en mängd andra yrkeskategorier. Det är jätteroligt att så många har användning av det jag skapat! Det är också härligt att ni alla är så söta och frågar om lov först!

SJÄLVKLART FÅR NI LÅNA!!!!

ALLT som kan hjälpa oss, våra barn, elever, boende, personal, anhöriga och alla vi har omkring oss skall användas!!!

Ni är varmt välkomna att prova ut hur materialet fungerar och även ha det som utgångspunkt eller inspirationskälla när ni utformar det som just den ni möter behöver!

Det enda jag vill, när ni använder mitt material, är att ni behåller mitt namn, och websideadressen i anslutning till materialet. (T.ex. om ni sprider materialet på föreläsningar, skolor, internet etc.)

Jag skulle bli oerhört glad om ni hör av er och berättar hur ni använder materialet och hur det fungerade! Feedback är det värdefullaste man kan få!

Värme från Kaosteknikern

 

1000 likes!

25.09.2013 20:14

1000 likes på Solentexten! Helt otroligt!!!!!!!! Tack!!! <3 Om bara en enda av er når fram bättre med hjälp av detta har vi lyckats! :)

Kaosteknikern.

Tack!

25.09.2013 10:38

Tack alla ni som läser, delar, kommenterar, kopierar, skriver ut, skriver av, visar, använder min text och mina illustrationer om SOLEN! Det är definitivt rätt att kalla denna text för "En solskenshistoria". Så många av er föräldrar har skrivit till mig via olika forum, gästboken här, facebook, mail o.s.v. att ni använder texten i kommunikationen med skola, fritidsaktiviteter och anhöriga. Personal har berättat att ni använder den som diskussionsunderlag, i kommunikation med chefer och kolleger. Behandlare har berättat att ni använder den på liknande vis. Jag är överväldigad!!!!!!!!!!!!!!!!

När jag skrev den här texten var det med ett enda syfte: Att få min dotters skola att överhuvudtaget begripa varför de skulle ta till sig den andra information jag hade skrivit - nämligen den om vilka specifika åtgärder hon behöver inom varje ämne, i varje situation i skolan. Jag har ännu inte ens hunnit använda den själv! Jag hoppas så innerligt att ni når fram - med eller utan min text - till de som ni behöver nå fram till!

Värme,

Kaosteknikern.

Kognitiva hjälpmedel

24.09.2013 16:56

Jag tycker att det är underligt att det finns så begränsat med kognitiva hjälpmedel. Vi som har att göra med personer med NPF utvecklar oftast egna små vardagshjälpmedel hela tiden. Många av dem är fantastiskt bra men kommer aldrig särskilt många användare till nytta eftersom det är en så invecklad och dyr process att mönsterskydda/ta patent och få ut i produktion. Vi tvingas uppfinna hjulet gång på gång, var och en på sitt håll.

Nyligen var jag i kontakt med en arbetsterapeut angående ett hjälpmedel till en Mini som behöver påminnelser om vardagshändelser, medicin, att inte glömma att ta med saker etc. De kognitiva hjälpmedel som finns att tillgå är antingen en klocka som piper, men inte vibrerar vid påminnelse eller en som vibrerar men inte talar om vad den påminner om. Alternativet är en lös, större dosa som inte går att sätta på sig, utan bärs exempelvis om halsen, eller en talande klocka för synskadade. Jag ser flera problem med dessa hjälpmedel: En klocka som enbart piper är inte till mycket hjälp eftersom man ofta vistas i miljöer med störande ljud. Det är lätt att missa pipet. Många personer med kognitiva funktionsnedsättningar har också nedsatt hörsel... En klocka som vibrerar är bättre. Men om klockan vibrerar utan att visa vad det är den påminner om är det enligt mig ett mycket tvivelaktigt kognitivt hjälpmedel. Tänk dig att klockan vibrerar tio gånger på en dag och personen som har svårt att minnas saker måste själv hålla reda på vad det är hen skall komma ihåg varenda gång...  En lös dosa är lätt att glömma och den kan också vara i vägen när man rör sig. Särskilt för den som är känslig. En klocka som talar kan vara svår att höra för personer med nedsatt hörsel, och också störa i tysta miljöer som t.ex. i ett klassrum under pågående lektion.

Jag frågade arbetsterapeuten hur andra Morsor gör, som har en Mini med dessa behov. Svaret var att Minisarna brukar använda sina mobiltelefoner. Okej. Följdfråga: Hur gör de för att dessa Minisar skall hålla reda på sina mobiltelefoner? Min erfarenhet är nämligen att mobilen ligger i väskan, i skåpet, under mattan, på bussen, på fotbollsplanen, i en ficka på byxorna i tvättmaskinen o.s.v. Svaret: "Jaaa...nä...jag vet inte....mobilen är nog det enda de faktiskt brukar ha koll på". Okej. Så det finns alltså egentligen inga fungerande hjälpmedel för den här gruppen. Alltihop bygger på mobiltelefonindustrin och ett antagande om att de har koll på var de har sina mobiltelefoner. Min lösning blev en så kallad smart klocka - en klocka som via bluetooth visar de påminnelser som programmerats i mobiltelefonen. Den smarta klockan vibrerar lätt mot armen OCH visar vad den påminner om. Den fungerar dock inte utan att mobilen är i närheten. Ytterligare ett problem. Mobilen måste alltså ändå hållas koll på. Till stor hjälp är då att den smarta klockan i alla fall vibrerar, piper och varnar när användaren kommer för långt bort från sin mobil. Något bättre än detta kan jag inte komma upp med just nu. Men det är märkligt att mobiltillverkarna är de som lyckas komma upp med det bästa kognitiva hjälpmedlet. Borde inte hjälpmedelstillverkarna ha kunnat komma upp med något som är åtminstone likvärdigt?  

En av mina senaste förfrågningar är ifall det finns en klocka som tydligt visar skillnad på dag och natt. Svaret är ja. Ja, MEN.... Antingen är det en hjälpmedelsklocka som visar svart på natten, blått på dagen och grönt på kvällen, alldeles för otydligt för personen som behöver klockan. Eller så är det väckarklockor med barnmotiv, varav den tydligaste överhuvudtaget inte ens går att beställa i Sverige. Personen som skall använda klockan är vuxen och har ett motstånd mot hjälpmedel, vilket gör att klockan måste se vuxen ut, och helst vara lite cool. Jag har antagit utmaningen.

Första bloggen

21.09.2013 18:33

Min nya blogg lanseras idag. Om du fokuserar på den ska jag försöka att hålla dig uppdaterad. Du kan läsa nya inlägg i denna blogg via RSS feed.

<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14