Mini är också Kaostekniker

22.06.2014 12:08

Den här Minin, 15 år gammal ser gärna på tv. Hon vill hemskt gärna ha högt ljud på tv:n men avskyr hörlurar eftersom de känns otäckt. Hennes familj störs av det höga ljudet på tv:n. De har bestämt att hon får ha högt när hon är själv i rummet men annars måste hon ha lagom.

Mini pratade mycket om detta när jag var där och jag frågade henne tillslut vad lagom är. Hon blev helt tyst. Vi började prova lite med volymen tillsammans och jag frågade om det var lagom nu. Allt som inte var jättehögt bedömde hon som lagom. Jättelågt kallade hon ”såhär lagom” och lite högre kallade hon ”såhär lagom”.  Det var uppenbart att det var svårt för henne att veta hur högt hon fick ha ljudet. Hon ältade också mycket när hon fick lov att ha högt och inte. Om hon var själv i rummet och såg på tv men en person kom in för att hämta en sak – betydde det då att hon inte fick ha högt?

Jag funderade medan vi pratade och grejade. Det gick inte att använda sig av de siffror som visas på skärmen när man höjer eftersom Mini hade svårt för siffor. Man fick helt enkelt hitta någon typ av markör som visade var lagom var någonstans. Jag såg på Mini och upptäckte att hon också satt i tankarna.

Plötsligt såg hon på mig och sade mycket bestämt: ”Man kanske skulle kunna ha bilder? En bild för lagom och en bild för högt och så sätter man upp dom så jag vet när det är det ena eller det andra som gäller? Kan man göra det?”

Självklart Mini. Självklart!