Svårt med övergångar

Mini har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Den gör att hon bland annat har svårt för övergångar och förändringar. Det kan vara övergången mellan skoldag och fritid, vakentid och läggdags, att avsluta en aktivitet som t.ex. att rita och övergå till en annan, t.ex. att äta, eller att ställa om när planerna ändras som t.ex. när det plötsligt skall åkas buss i stället för bil, ätas spagetti i stället för ris eller när man skall åka och bada i stället för att gå på stan som planerat.

 

Det kan vara svårt att förstå hur det kan vara en så utdragen, komplicerad och ångestfylld process att ställa om mellan olika moment. En Mini uttryckte det som att hon var tvungen att först hantera själva beskedet om ändringen vilket gjorde henne helt ställd och blockerad. Därefter behövde hon vara ledsen över det som inte blev. Efter detta behövde hon i tanken prova ut hur det skulle kännas att göra det nya momentet i stället. För henne var det som att hon behövde känna sig för i fantasin ifall marken bar innan hon tog ett steg på den. Hon behövde övertyga sig själv om att det skulle gå bra och vänja sig vid tanken innan hon klarade av att utföra det i praktiken.

 

Har du någon gång varit med om att du haft en kärleksrelation som tagit slut? Har du varit med om att det är den andra som lämnar?
 

Det första som händer är troligen en form av chock. Nästa steg är antagligen sorg och ett totalt fokus på det som gått förlorat. Så småningom, längre fram i tiden, börjar man kanske pröva tanken på att det går bra att leva ensam, utan den andra. Ännu längre fram i processen börjar man kanske leka med tanken att träffa någon ny. Först senare kanske man verkligen gör det. Ifall någon skulle rusa fram till dig fem minuter efter att din partner gjort slut och säga till dig att det bara är att gå vidare och träffa en ny skulle det antagligen bli kortslutning inombords. Processen måste ha sin gång. Precis såhär är det för Mini när hon skall gå från ett moment till ett annat och inte är ordentligt förberedd. Hennes process tar troligtvis kortare tid än din med det kraschade förhållandet, men principen är densamma.