Stopp!

Mini är som ett skenande tåg. Inuti sitter en panikslagen lokförare som blivit helt blockerad och frusit fast vid spakarna i rena förskräckelsen.
 
Sätter vi upp ett litet stopp, som en skylt eller så, kommer tåget obönhörligt att köra rakt över det....
 
Sätter vi upp ett för stort stopp, som ett berg eller så, kommer tåget att krascha...
 
 
U-sväng är liksom inte aktuellt för ett tåg...
 
 
Samtidigt kan det vara så att vi vet att längre fram finns ett hinder som kommer att orsaka ännu större förödelse än berget - ifall tåget kör in i det. En bil med motorstopp till exempel. Eller kanske ett annat tåg...
 
 
Det kan vara oerhört frustrerande att stå vid sidan om och se det här skenande tåget. Vi sätter upp varningsskylt efter varningsskylt och hinder efter hinder men tåget kör bara rakt över dem. Vanmakten stiger i oss. Vetskapen om bilen eller det andra tåget  lite längre fram på spåret gör oss stressade och vi kanske till slut slänger fram en bergvägg för att få stopp på tåget en gång för alla. När vi ser kraschen ångrar vi oss djupt. 
 
Det bästa vi kan göra är att försöka få kontakt med den panikslagna lokföraren därinne i tåget. Vi behöver skapa en fungerande kontakt och hjälpa lokföraren att själv bromsa tåget. Det här är lättare sagt än gjort. Och ofta växlar vi mellan att tala lugnt och pedagogiskt med lokföraren och att hysteriskt banka ner stoppskyltar och varningstrianglar. 
 
Ibland måste vi ta till ganska innovativa metoder för att få kontakt med den här lokföraren. Det kan se märkligt ut utifrån. Det kanske ser ut som att vi är galna kicksökare där vi kryper omkring på tågtaket och hänger ner framför fönstret på loket och knackar på rutan. I själva verket är vi livrädda livräddare.
 
 
Ibland är det till och med så att vi måste välja bergväggen. Trots att vi vet vad det leder till. Vi får inte kontakt och vi måste förhindra en ännu värre situation. Så vi låter tåget skena in i berget med kraft. Det här ser förstås ännu galnare ut utifrån. Är mänskan inte klok!? Vad GÖR hon!?
 
Det är så många aspekter i den här situationen som måste tas hänsyn till. Och vi har faktiskt inte tid eller möjlighet att stanna upp och förklara det för dig. Vi har ett tåg att stoppa och det kräver all vår kraft.